Gorące tematy: Ryszard Opara: „AMEN” Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
148 postów 1005 komentarzy

poszukiwania

Ewa Rembikowska - Spojrzenie na współczesność przez pryzmat historii mojej wielkopolskiej rodziny.

Szneki z glancem...

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

To ciasto lubi masło...

 

Niby ciasto proste, ale… . Dziadek za namową przyjaciela z wojska trafił koło roku 1906 do Golubia, gdzie znalazł zatrudnienie przy obsłudze maszyn parowych u jednego z wielu osiedlonych na tym terenie kolonistów niemieckich. Oczywiście przyjaciel zaprosił go na rodzinny obiad. Rodzina była duża. Do stołu zasiadło poza rodzicami sześciu chłopaków i jedna panienka. Helenka miała 20 lat i jako najmłodsza z rodzeństwa była oczkiem w głowie wszystkich. Po obiedzie na stół wniesiono ciasta, wśród nich królowały szneki z galncem własnoręcznie upieczone na tę okazję przez Helenę. Dziadek jak spróbował to się od razu zakochał i w sznekach i autorce tego dzieła. Przez następnych 50 lat co tydzień – w niedzielę – raczył się sznekami i nigdy mu się nie znudziły. To były czasy.
 
A to przepis:
Składniki:
0,5 kg mąki
200 g masła
3 dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
100 g cukru
szczypta soli
 
Na lukier: szklanka cukru pudru, sok z jednej cytryny, łyżka gorącej wody
 
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, dosyp jedną łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Stop masło i przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, sól, zaczyn. Wymieszaj, dodaj mleko i wyrób ciasto. Na samym końcu dodaj stopione masło. Ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj, posmaruj roztopionym masłem, zroluj i pokrój na plastry szerokości koło 0,5 cm. Po rozłożeniu na blasze środki ślimaczków należy odrobinę spłaszczyć. Piecz drożdżówki w 200 stopniach na złoty kolor (około 30 minut). Na dno piekarnika wstawiam garnek z wodą.
Po wyjęciu z piekarnika szneki należy polukrować. Lukier powinien mieć konsystencję przeźroczystą. Natomiast samo ciastko powinno być tak upieczone, by brzegi spirali nie były sklejone ze sobą.  
 
 

KOMENTARZE

  • @ Ewa
    O w mordę!!! :))) Ślinka mi cieknie jak dożycy niemieckiej ;)
  • @KOSSOBOR 20:30:52
    A wiesz jak wszyscy się rzucają. Sok z cytryny w lukrze nasącza ciasto dając niepowtarzalny smak.
  • No masz !
    Ja się odchudzam , unikam , mąki , cukru i innych " zdrowych " produktów , a tu takie coś :)
  • @KrisJora 01:15:08
    http://www.youtube.com/watch?v=zrOshpfFnF8
  • @Ewa Rembikowska 20:59:02. Ech to byly czasy i pyszne szneki w piekarni Lewandowiczow
    Wspomnienia z dzieciństwa. Dzięki za przepis ..
  • @Nathanel 03:15:40
    Politura to polewa z lukru zrobionego na glanc, czyli całkowicie przeźroczystego. Szneki pokryte tym lukrem ładnie się świecą.
  • @KrisJora 01:15:08
    ależ te ciasteczka konsumowane od czasu do czasu jeszcze nikomu nie zaszkodziły,
  • Szneka
    Szanowna Pani ,przedstawione wyroby nie mają nic wspólnego z klasyczną szneką z glancem występująca w Wielkopolsce .Nie dyskredytuje to ich doskonałego smaku i wyglądu tak pięknie opisanego powyżej .Zapraszam do Poznania na ucztę sznekową .Pozdrawiam Poznaniak

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ULUBIENI AUTORZY